Новини


ИНТЕРВЮ ЛЮБА ВАНГЕЛОВА

Скелетно-мускулната система на тялото ни е взаимносвързана – това означава, че напрежението в един участък преминава лесно към другите по веригата. Логиката сочи, че най- малкото нарушение в стъпалото ни крие риск за сериозни проблеми
в цялото ни тяло: позицията на гръбнака се променя и изкривява, появява се болка в кръста и се нарушава работата на вътрешните органи. Не е странно да се установи връзка например между мигрената и деформацията на стъпалото. Ето как ролята на ортопеда се превръща в основна за здравето ни.

Тази тема ни отведе в Пловдив при доктор Йовко Червенков – ортопед-травматолог в медицински комплекс „Св. св. Козма и Дамян“. Той извършва корекции на изпъкнали
кокалчета, тежко плоскостъпие и на всички видове ходилни деформации, използвайки най-модерните методи и апаратура. Кариерата му е впечатляваща, а името му сред доволните пациенти е хит. Освен на професионализма, многобройните успехи в работата му са резултат и на непрекъснато надграждане и усъвършенстване, отвело го на ценни специализации в Швейцария и Москва при световно доказани специалисти в областта. Освен че хората, държащи на доброто си здраве, се консултират за проблеми с ходилата навреме, ето какво още научихме от самия него.

 

Д-р Червенков, да речем – не знаем, че имаме проблем с опорно-двигателния апарат. На кои на пръв поглед безобидни симптоми трябва да обърнем внимание?
Придвижването е естествен процес за човека. Тази изключително сложна координация на няколко органи и системи изглежда проста и работеща без усилие. Всички движения трябва да се случват естествено, без болки. Когато някоя част от цялата сложна съвкупност се променя, нарушава или износва, движенията стават различни. Казвам различни, защото невинаги е необходимо да има силни и непоносими болки. Скованост, ограничения на някои движения, естествено – и болките при движения, са достатъчна индикация от страна на организма, че се нуждае от помощ!

Кога се появяват заболяванията на стъпалата?
Проблемите със стъпалата може да бъдат вродени и придобити. За някои състояния и деформации генетичната предразположеност надминава 75%. Ежедневието ни също е предпоставка, за да се развият тези предразположености. Начинът на живот, вредните навици и травмите, които получаваме, също са определящи.

Кога трябва да потърсим консултация с ортопед-травматолог?
Организмът ни е съвършена машина, която индицира всяко минимално отклонение от нормите. Но повечето хора неглижират сигналите му. Оток, болка, било режеща и остра или тъпа и поносима, са само част от тези сигнали, които се появяват, за да подскажат, че нещо се случва, че нещо е в повече.

Какво означава „реконструкция на ходило“ и какви са най-честите случаи, които вие коригирате?
Ходилото е много сложно като структура и функции. Отклоненията от нормите рядко идват сами. Едно банално омазоляване на нетипично място може да е „лампичка“, подсказваща за нарушения в геометрията, а именно спадане на някой от сводовете ни. Реконструкция на ходилото се използва в моята специалност, когато за създаване на правилните форми и функции се адресират и решават повече от един проблеми. Най-често се сблъсквам с деформации от типа халукс-валгус (изпъкнало кокалче), придружени от пръсти чукчета и спаднали сводове.

Операция на стъпалото звучи сложно и малко страшно. Какво се случва всъщност по време на операция- та и как протича лечението?
Операцията е само една част от лечението. При моите пациенти целя да има информираност за възможните усложнения, да обсъдим техните очаквания и възможните резултати. Бих направил сравнение с пъзел и конструктор – трябва да се открие точният проблем и да се пристъпи към решаването му. Благодарение на на- предналата медицина самата операция в по-голямата част от случаите я извършвам презкожно, с минимал- ни белези и травми за ходилото. Така възстановяване- то е по-бързо, а естетически резултатите са по-добри. Има деформации, които изискват по-сериозни рекон- струкции и тогава възстановяването се забавя.

Налага ли се промяна на начина на живот след това?
До голяма степен не! Предразположенията за деформация са си вродени. Упоритото поведение за връщане на деформацията може да доведе до рецидиви. Българите са устроени да стискат до последно и когато вече нямат избор, се решават да потърсят помощ. Не коментирам тези черти, но държа да отбележа, че деформация в първи-втори стадий се коригира много по-трайно и лесно от задълбочилите се с времето.

Ако все пак страхът у пациента надделее, има ли алтернативни начини за корекция?
За съжаление, конкретно при халукс-валгус корекциите трябва да са костни, коригиращи определени ъгли и пропорции. Никоя шина или външно устройство не може да промени ъглите на костите. Но методите се променят драстично (корекцията се извършва през дупчици с размери 2-3 мм) и не се налага дълъг възстановителен режим, болки и големи рани.

Кои дамски обувки са най-големият враг на ортопе- дите (и на пациентите)?
Човек е създаден, за да ходи бос. Така е най-естествено. Ето защо всички обувки са малко или много в раз- рез с творението. Колкото по-нестандартна е обувката, толкова по-големи щети нанася. Високите токчета с тесни върхове са може би най-яркият пример. Но пък съм на мнение, че няма по-грациозна обувка от тази.

Има ли „полезни“ обувки и какви са препоръките ви към дамите, за да съхранят стъпалата си красиви и най-вече здрави?
Обувките пазят ходилата ни от нараняване, от небла- гоприятни температури. Но най-важната им характеристика е да са удобни. Ако човек не усеща сигнали, за които говорихме, значи щетите от обувките са минимални. Ако още с обуването има притискане, загуба на чувствителност, мазоли, означава, че обувките не са подходящи. Аз съветвам пациентите си да намират време да ходят боси!

Какви са рисковете за жените, които никога не слизат от обувките на висок ток?
Специално за кокалчето на ходилото вродената предразположеност е доста висока – около 65–70%. Съчетано с високи обувки, вероятността рано или късно да се срещнем с този проблем нараства още повeче! При други високите токчета не са рискови, защото нямат предпоставки за развитие на деформацията.

Може ли един невидим за нас проблем в стъпалото да се отрази на здравето на цялото тяло?
Деформацията в ходилото със сигурност може да наруши качеството на живот. Някои алтернативни източни медицински практики лекуват цялото тяло от точки, концентрирани в ходилата.

Има ли превенция, за да не стигаме до вашия кабинет?
Превенцията преминава през моя кабинет. Ранните форми на всяка деформация са далеч по-благоприятни за лечение.

Вие сте сред специалистите, които постоянно влагат в професионалното си развитие. В Москва сте специализирали при един от светилата в областта – доц. д-р Левон Макинян. С какво съвместната ви работа обогати вашия опит?
По време на престоя ми в Москва се докоснах от пъ- рво лице до работата на доц. Макинян. За мой късмет той се оказа изключително широко скроен човек и сподели голяма част опита си и ежедневието си като цяло. Срещите му с пациенти, голяма част от оперативните техники, проследяването и следоперативните грижи бяха само част от програмата. При него професионалните натоварвания са на границата на човешките възможности. За около две седмици успях да се включа в над 100 корекции на различни ходилни деформации!

Живеете и работите в Пловдив. В бъдещите ви плано- ве влиза ли и столицата?
За момента предпочитам клиниката, в която работя, тъй като в нея намирам всичко, от което имам нужда. Условията, които успяхме да създадем с ръководството и колегите, са на ниво, конкуриращи европейското, дори световното, за услугата, която предлагам. За мен е важно всеки случай да се проследява. Прегледите по време на следоперативния период са ключов момент за качеството на крайния резултат, ето защо смятам, че би било предизвикателство да пътувам и оперирам в друг град.ТЕКСТ ЛЮБА ВАНГЕЛОВА (списание EVA)

 

За 12-те години съществуване на пловдивския медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ името му се е наложило и извън пределите на Града под тепетата благодарение на безкомпромисния перфекционизъм на лекарите и целия му персонал. Десетките отличия и хилядите пациенти от цялата страна и чужбина доказват качеството на медицинските му услуги.

Специалистите тук са прегърнали в ежедневната си практика модерния интегри- ран подход към здравето, красотата, качеството на живот и разполагат с всичко необходимо, за да реализират желанията, да откликнат на нуждите и да решат здравословния и естетически дискомфорт на пациентите си. Освен на професионализма си, те разчитат и на съвременната медицинска техника и оборудване в центъра, отговарящо на критериите на най-добрите европейски практики в здравеопазването. И не на последно място – в този медицински център богатият опит е съчетан с фина естетика и чувство за мярка.

ПРОФ. Д-Р КАРЕН ДЖАМБАЗОВ, Д.М.

Консултант към медицинския комплекс “Св. св. Коз- ма и Дамян” е проф. д-р Карен Джамбазов, д.м. магистър специалист по ушно-носногърлени болести и магистър по здравен мениджмънт, блестящ отори- ноларинголог и автор на учебници и ръководства за обучение на студенти и специализанти. Ще споменем само някои от дългия списък с титли и заслуги на проф. Джамбазов: главен координатор на екс- пертния съвет по УНГ към МЗ, председател на Българско национално сдружение по оториноларинглогия, хирургия на глава и шия, член, съосновател и заместник-председател на Българското ринологично дружество, член на Европейското дружество по ринология, почетен член на Немското дружество по оториноларингология, а през 2009 година е избран за почетен гражданин на Пловдив. Освен че често участва в семинари, конгреси, обучения и практически курсове у нас и в чужбина, в оперативната си дейност той също е изключително натоварен, което в известен смисъл оправдава факта, че за консултация с него се чака дълго – обичайно за специалисти с неговата класа.

Когато избираме хирург, се осланяме не само на ква- лификацията и опита му, но и на информацията за резултатите от извършените от него операции. Като част от лицето, формата на носа до голяма степен определя как ще се възприема цялостният външен вид. Ето защо ринопластиката е една от най-желаните лицеви корекции. Имайки предвид обаче сложността на операцията, рисковете и резултатите, критериите за избора на специалист трябва да са безусловно най-високите за една от най-трудните операции в пластичната хирургия. Стотиците успешни операции в това число ринопластики, микроендоскопска хирургия на синуси и база на черепа, хоанални атрезии при деца, както и опитът му със сложни операции в областта на ушите и гърлото изграждат проф. Джамбазов като безспорен авторитет в областта на оториноларингологията сред пациентите и колегите му. Той първи въвежда метод за ендоскопско лечение на дакриоцистити, чрез което миниинвазивно се отпушват запушени слъзни канали – често срещан проблем при малки деца и възрастни пациенти.

НЕЗАМЕНИМИЯТ ЕКИП
МЦ “Св. Св. Козма и Дамян” разполага със специализирани кабинети по УНГ, ортопедия и травматология, пластично-възстановителна и естетична хирургия, обща хирургия. Несъмнена гордост и причината за доброто му име сред пациентите е екипът от брилянтни, доказани с дългогодишния си опит специалисти. В момента, в който пристъпите прага на медицинския център, попадате в грижовните им ръце и на мига
усещате удовлетворение от партньорството между лекар и пациент. Представяме ви лицата от екипа на МЦ “Св. Св. Козма и Дамян”, част от които е и ортопедът д-р Йовко Червенков. За срещата ни с него може да прочетете в интервюто на следващите страници.

Д-Р ДИМИТЪР ДИМИТРОВ / УНГ
Добрият лекар на първо място е добър човек! Това е мотото на д-р Димитров, от което той се ръководи във всеки момент от професионалния си път.
• Глухота и намаляване на слуха при лица под и над 18 години
• Хронични заболявания на сливиците
• Диагностика на сънна апнея и проблеми с хъркането
• Ендоскопска диагностика на нос и околоносните кухини
Д-Р АНАСТАСИЯ ЖЕЛЕВА / ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТЕН ХИРУРГ
Освен със заболявания в устната кухина и лицево- челюстната област, д-р Желева активно работи в сферата на естетиката и здравето на кожата. За нея красотата е в ума, очите, сърцето и отличното състояние на кожата на лицето.
• Плазмотерапия
• Мезотерапия
• Биоревитализация
• Регенерираща терапия

Д-Р ОХАН АРАПЯН / УНГ

Влюбен в професията си млад лекар, който
с огромно търпение и желание лекува заболяванията в областта на ушите, носа и гърлото.

• Заболявания на гърлото и сливиците
• Функционална синус хирургия на носа
• Глухота и намаляване на слуха при лица под и над 18 години
• Нарушено носно дишане
• Остри и хронични заболявания в областта на главата и шията

Д-Р АЛЕКСАНДРИНА ТОПАЛОВА-ШИШМАНОВА / УНГ
С харизма, чар и огромно търпение д-р Топалова извършва лечебната си дейност на ушни, носни и гърлени заболявания при деца и възрастни.
• Ринология и онкология на глава и шия
• Детска ото-рино-ларингология
• Ендоскопска ендоназална хирургия на синуси и база на черепа
• Отология
МЦ “Св. Св. Козма и Дамян”: гр. Пловдив, жилищен комплекс Тракия, бул. “Освобождение” No 79; 032994700: 0884562222. За консултации при професор Джамбазов 0878181301; kozmadamian.com
prof-d-r-karen-dzhambazov-oglavi-1271-1200x675-1200x675.jpg

Новият председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия е проф. д-р Карен Джамбазов, дм, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, Пловдив.

Той бе избран на общо събрание, проведено по време на XIII Национален конгрес  по оториноларингология в Пловдив. Проф. Джамбазов замени на поста проф. д-р Румен Бенчев, ръководил сдружението през последните осем години. Съгласно устава, проф. Бенчев няма право да заема повече длъжността. Той влезе в състава на Управителния съвет на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия заедно с проф. д-р Диляна Вичева, доц. д-р Юлий Рангачев, доц. д-р Марио Милков, проф. д-р Диана Попова и проф. д-р Валентин Стоянов. На предстояща среща на управителния съвет ще се разпределят ресорите, за които ще отговарят членовете.

В ход е процедура по вписване на промените в ръководството на сдружението.


kurs-endoskopsa-1200x675.jpg

За 3-та поредна година към Интегрален център на УМБАЛ “Свети Георги” съвместно с Катедра по ушно-носно-гърлени болести и Катедра по анатомия, хистология и ембриология към Медицински университет – Пловдив се проведе курс по ендоскопска дисекция на нос, околоносни кухини и слъзни пътища върху кадавър. Целта на този курс е да се повиши квалификацията на специалистите в областта.

Лектори в курса бяха проф. д-р Карен Джамбазов, дм, проф. Стефан Сивков, дм и доц. д-р Христо Златанов, дм.

Над 20 бяха участниците в курса, който е единствен по рода си в областта на оториноларингологията в България.


Operacia-prof_Karen_Djambazov-1200x675-1200x675.jpg

Високоспециализирани миниинвазивни операции на  две бебета с хоанална атрезия, извърши водещият ринолог и изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Децата, които са на възраст 21 дни и 2 месеца, са имали възможно най-тежката форма на вродената малформация – двустранна комбинирана атрезия на хоаните, като от едната страна е била мембранозна, а от другата – костна.  Двустранната хоанална атрезия е животозастрашаващо състояние, поради цялостна обструкция на дихателните пътища.

Хоаналната атрезия е анормално развитие на изграждащите вътрешни отвори на носните кухини костни структури или меки тъкани. Тъй като бебетата дишат основно през носа, храненето е невъзможно, като не рядко се аспирират храна и слюнка, в резултат на което може да се развие аспирационна пневмония, а тя от своя страна може да доведе и до смърт.

Оперативното създаване на вътрешни носни отвори представлява миниинвазивен ендоскопски метод, допълнително развит от проф. Джамбазов, който избягва поставянето на стентове в новосъздадените носни канали в дните на възстановяване след операцията.

Преди и след операциите за децата се грижи екип от Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. В много случаи при подобни интервенции си сътрудничат представители на различни медицински специалности, като много важна е образната компютъртомографска диагностика, обясни проф. Джамбазов.

Операциите бяха извършени във Високотехнологичния център на трансфер на знания на УМБАЛ „Свети Георги“, изграден на базата на създадения уникален за страната Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията. Центърът разполага с иновативна апаратура, включваща ендоскопи с висока резолюция и два основни компонента – О-рамо и хирургична навигация, които позволяват въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито не е възможно да се прилагат с обикновени флуороскопски апарати.Медицински център”Св.Св.Козма и Дамян” ЕООД изпълнява проект «Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19», по процедура Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, с финансовата подкрепа от ЕС, Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

Основната цел на проекта е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от пандемията COVID-19 и да се постигне положителен ефект за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работните места.

Обща стойност на проекта – 10 000,00 лв., от които 8 500,00 лв. европейско и  1 500,00 лв. национално съфинансиране.

Проектът стартира на  14.07.2020 г. с период на реализация 3 месеца.


Foto-K.-B.-Dzhambazov-2019.jpg


Проф. Карен Джамбазов с международно признание

в областта на медицината

Проф. Д-р Карен Джамбазов, дм, Национален консултант по УНГ болести получи званието „Почетен член на Немското дружество по оториноларингология“

 

Водещият български ринолог проф. Джамбазов бе отличен със званието „Почетен член на Немското дружество по оториноларингология“ по време на 90-ия Юбилеен конгрес по оториноларингология. Признанието идва в резултат на постоянството и богатия професионален опит на проф. Джамбазов. Форумът, който е едно от най-престижните събития в областта на оториноларингологията в Европа, се проведе от 29 май до 1 юни в Берлин. На него присъстваха над 500 представители от повече от 45 държави от целия свят. А България бе един от фокусите на конгреса.

Проф. Джамбазов и негови колеги от страната бяха сред лекторите в 13-и Интернационален форум, посветен на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. В панел „Онкология“ на форума проф. д-р Карен Джамбазов изнесе презентация на тема „Предизвикателства при ендоскопското ендоназално  лечение на тумори на околоносни кухини“, със съавтор д-р Александрина Топалова от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и Медицинкси комплекс „Св. Св. Козма и Дамян“.

 

Пред колегите си от цял свят проф. Джамбазов представи случаи на пациенти на различна възраст с доброкачествени и злокачествени тумори, при които са извършени миниинвазивни операции във Интегралния център за лечение на тумори и травми на глава и шия към УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Интегралният център е единствен по рода си в България – като техническо оборудване и мултидисциплинарен подход в лечението на тумори на главата, вкл. в напреднал стадий. Пред присъстващите на форума изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ представи и образни изследвания преди и след интервенциите, видеозаписи от самите операции и конкретни постигнати резултати след възстановяване на пациентите.

 

Проф. Джамбазов подчерта, че стремежът му е да се постигне радикалност, минимална травма и бързо възстановяване в лечението на туморите в околоносните кухини и базата на черепа.

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ежегодно се организира единственият в страната високоспециализиран курс „Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“, предназначен за специалисти и специализанти по оториноларингология. Ръководител на курса е проф. д-р Карен Джамбазов, д.м. Съвместно с изтъкнати лектори от страната и чужбина, допринасят за професионалното изграждане на младите специалисти. Освен изпълнителен директор на лечебното заведение, проф. Джамбазов е и ръководител на Катедра по ушно-носно-гърлени болести към МУ-Пловдив, член на управителните съвети на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, на Българското ринологично сдружение и на Асоциацията на Университетските болници, и изтъкнат специалист с над 100 публикации в областта на УНГ болестите в реферирани издания в страната и чужбина.

Информация за 90-ия Юбилеен конгрес по оториноларингология на Немското дружество по оториноларингология може да откриете на сайта на организацията:https://www.hno.org/en/, а програмата на 13-ия интернационален форум е публикувана на следния линк:https://cdn.hno.org/media/Kongress/Programm%20International%20Forum%202019.pdf


bodimed-logo.jpg


Медицинска лаборатория „Бодимед“ – успешни партньорски отношения с най-високо качество на медицинската услуга!

МЦ „Св. Св. Козма и Дамян“ и МБАЛ „Св. Св. Козма и Дамян“ вече две години сме в прекрасни партньорски отношения с медицинска лаборатория „Бодимед“, единствената в България, покрила успешно изискванията, поставени от най-високия международен стандарт за лабораторно качетво (БДС-EN-ISO 15189:2007).

На територията на Медицински център „Св. Св. Козма и Дамян“ е разположен филиал на лаборатория „Бодимед“, в който всички здравноосигурени лица и тези, които искат да се възползват без направление могат да се изследват.

Лаборатория „Бодимед“ разполага с високотехнологично оборудване и отлично квалифицирани специалисти, съчетали дългогодишния си опит с най-новите постижения на медицината в световен план.

За да си успешен в това, с което се занимаваш, от най-съществено значение са хората, с които работиш!


pmx3d_max.jpg

На територията на МЦ „Св. Св. Козма и Дамян“ (бул. „Освобождение“ № 79) вече повече от една година е разположен единствения в гр. Пловдив и Региона „CBCT“ (Cone Beam Computed Tomography) скенер Planmeca Promax ® 3D Max. Ние предлагаме най-доброто качество на изображението с оптимална доза (приблизително 10 пъти по-ниска от стандартната компютър-томография)! От него вече се възползваха над 600 пациента!


plazmolifting-1200x506.jpg

В МЦ „Св. Св. Козма и Дамян“ (бул. „Освобождение“ № 79) под професионализма на признат специалист като д-р Анастасия Желева се извърша вече и плазмолифтинг или още плазмотерапия! Д-р Желева е преминала специализирани курсове и обучения при едни от най-добрите в областта на плазмотерапията, за което притежава и необходимите сертификати.


AlternLOGO1

Адрес:

МБАЛ
ул. Маестро Г. Атанасов № 19

Медицински център
бул. Освобождение № 79

Св. Св. Козма и Дамиян 2019. Всички права запазени.